20.10.2013

Black Sunday (The Mask of Satan) (1960)
Ohjaus: Mario Bava
Pääosissa:  Barbara Steele, John Richardson, Andrea Checchi


Halloween lähestyy huimaa vauhtia ja taitaa olla korkein aika ottaa astialle vanhan liiton goottikauhu elokuva Black Sunday, alkuperäiseltä nimeltään La maschera del demonio eli Mask of Satan. Itse vampyyrilegendojen isoisoisä Dracula on jo valkokankaalta enemmän kuin tuttu, parhaiten tätä roolia esitti elokuva-alan pesunkestävä veteraani Christopher Lee ja edesmennyt Bela Lugosi. Näiden herrojen tulkinnat eivät vedä mitään mittoja Barbara Steelen näyttelemälle vampyyrinoidalle Asa Vajda:lle joka saa tämän arvostelijan puntit tutisemaan.

On vuosi 1630 ja olemme Moldovassa jossa noituudesta syytetty Asa ja tämän rakastaja ollaan pistämässä hengiltä. Tuomarina toimii Asan veli ja ennen kuolemaansa Asa kiroaa veljensä ja tämän jälkeläiset, tuomio pannaan toimeksi ja siitä seuraa elokuvan aikaan nähden erittäin brutaali kohtaus jossa Asan kasvoille laitetaan metallinen naamari josta sojottaa teräviä piikkejä, tämä naamari sitten lyödään tiukasti paikoilleen jäätävän kokoisella lekalla. Ja jos tämä ei vielä ole tarpeeksi meinaavat teloittajat vielä polttaa ruumiin "puhdistaakseen" hänet. Kuin itse vanhan vihtahousun käskystä alkaa kuitenkin taivaalta tulemaan vettä ja Asa haudataan hätäisesti sukunsa hautakammioon.

 Parisataa vuotta myöhemmin Tohtori Thomas Kruvajan ja hänen apulaisensa Andre matkustavat Moldovan läpi kuskinaan mies joka ei selvästikkään ole kuullut alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen huonoista puolista, yhtäkkiä herrojen vaunuista irtoaa pyörä ja odottaessaan sen korjaamista tohtorit löytävät Asan hautakammion. Hautaa tutkiessaan Thomaksen kimppuun hyökkää hevosen kokoinen lepakko ja näppäränä miehenä hän ampuu pedon kuoliaaksi hernepyssyllä, taiston ohessa kuitenkin Asan haudan kannessa ollut ikkuna rikkoutuu, jostain syystä Thomaksesta on hyvä idea varastaa haudasta kultaesine ja ottaa rautanaamari pois ruumiin kasvoilta, tohtorit poistuvat haudasta, mutta pisara Thomaksen verta putoaa Asan kasvoille. Haudasta poistulessaan herroja tervehtii Prinsessa Katia (myös Barbara Steele) joka kertoo, että hän asuu isänsä Prinssi Vajdan ja veljensä Constantinen kanssa läheisessä linnassa ja kyläläiset uskovat hautapaikan olevan kummiteltu. Kuski saa pyörän korjattua ja tohtorit jatkavat matkaansa, Andre kuitenkin rakastui Katjaan ensisilmäyksellä, mutta huomasi häivähdyksen surullisuutta Katian silmissä.

Prinssi Vajda muistelee linnassaan, kuinka juuri kyseisenä päivänä maanjäristys tuhosti kappelin ja mursi Asan hautakammion auki ja hänen edeltäjänsä prinsessa Masha kuoli mystisesti, prinsessä muistutti Asaa ulkonäöllisesti todella paljon ja siksi Prinssi pelkää nyt tyttärensä puolesta, palvelija lohduttaa prinssiä todeten, että risti karkoittaa vampyyrejä ja prinssin tulisi pitää sellaista mukanansa kokoajan. Tohtorit ovat päässeet majataloon ja ovatkin jo tyhjentäneet vodkapulloa urakalla, myös Asa on herännyt haudassaan ja komentaan entistä rakastajaansa Javutoa nousemaan haudasta, Javuto huijaa Thomaksen Asan hautakammioon ja Asa imee tältä voimia itseensä samalla ottaen hänet haltuunsa. Thomas menee Prinssi Vajdan huoneeseen ja murhaa tämän.


 

Kuultuaan Thomaksen lähteneen linnaan Andre ratsataa tämän perään ja kuulee Constantinelta, että Thomaksen oli tarkoitus hoitaa Prinssi Vadjaa mutta oli jättänyt tämän kuolemaan, Andre tarkistaa prinssin ruumiin ja huomaa hänen kaulassaan kaksi reikää. Andre ja Constantine löytävät linnasta salakäytävän joka johtaa Asan hautakammioon, Andre lähtee etsimään apua ja Constantine kuolee Javuton käsissä. Juuri ennen kuin Javuto ja Asa kerkeävät muuttaa Katian vampyyriksi Andre saapuu paikalle ja painii Javuton kanssa voittaen lopulta, miesten poissaollessa Asa vaihtaa paikkoja Katian kanssa ja yrittää saada Andren murhaamaan tämän, mutta tämä kuitenkin epäonnistuu ja vihainen kyläjoukko tulee pelastamaan Andren ennekuin tämä joutuu Asan pauloihin, kyläläiset viimeistelevät mikä jäi kaksisataa vuotta sitten kesken ja polttavat Asan roviolla.

TL;DR Arvio

Kyseessä on todella hieno vampyyrileffa jossa vampyyrit ovat rumia verenimiöitä ja pelkäävät ristejä eivätkä kimaltele auringossa, jos siis tämä konsepti ärsyttää sinuakin kannattaa antaa tälle elokuvalle mahdollisuus, Mario Bava on erittäin ylepä esikoisohjauksestaan ja ehdotuksista huolimatta halusi pitää elokuva mustavalkoisena. Ainoana miinuksena pidän Asan vähää esiintymistä, olisin halunnut nähdä itse vampyyrinoitaa enemmän sillä Barbara Steele osasi eläytyä rooliin todella hyvin, hänen isot silmät ja tyhjä katse sai kylmänväreet aikaiseksi tässä katsojassa.

Ensikerralla mahdollisesti Halloween merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti