20.8.2012

4 Kauhuelokuvissa käytetyintä kohtausta

Ajattelin tälläkertaa tehdä jotain erilaista ja tehdä listan kauhuelokuvissa tyypillisimmistä "pelästys kohtauksista". Kaikki kauhuelokuvien ystävät ovat törmänneet näihin ja tietävät varmasti mitä tarkoitan.


Hyppy

Itsestäänselvyys varmasti kaikille, tämän on kaikkein eniten elokuvissa käytetty pelästymis kohtaus, Eli kun mikä tahansa elokuvassa vaaniva hyppää esiin varjoista, seinänläpi yms yms. Henkilökohtaisesti vihaan näitä kohtauskia koska ne ovat NIIN clicheisiä ja näitä näkee jokaikisessä kauhuelokuvassa varsinkin uudemmissa ramakeissa. Tästä on myös syntynyt oma internet meme eli Screamer jossa katsojaa pyydetään etsimään kuvasta viisi virhettä tjm ja hetken kuluttua ruudulle ilmestyy jokin vääristynyt naama ja karmaiseva kiljunta.


Vale pelästys 

Tunnetaan myös nimellä "Lewton Bus", tämä kohtaus antaa katsojan uskoa, että jotain kauheaa tapahtuu pian karmivalla musiikilla ja tunnelmalla kun päähenkilö hiipii käytävää pitkin ja huomaa raollaan olevan oven ja juuri kun hän on avaamassa ovea, soi ovikello tai auton torvi yms yms. Ensimmäisen kerran tälläinen kohtaus nähtiin elokuvassa Cat People (1942) josa myös nimi Lewton Bus tulee. alhaalla video kyseisestä kohtauksesta.Ovi

Tai "Kaappi kohtaus" jossa päähekilö avaa oven, oli se sitten jääkaappi, vaatekomero tai mikätahansa kaappi ja kamera kuvaa kun ovi peittää taustan, päähekilö laittaa oven kiinni ja BOO! sen takana onkin murhaaja joka tekee uhristaan ketsuppia.


Tunnelma 

 Tai Psykologinen pelästys, syy miksi rakastan Lovecraftia, kauhu syntyy tunnelmasta eikä mistään efekteistä, tunnet kuin jokin paha väjyy joka nurkassa muttei ikinä näyttäydy. Koko Lovecraftin tuotanto perustuu tähän, elokuvissa tätä näkee harmillisen vähän mutta esimerkkeinä The Mothman Prophecies (2002), Noroi (2005) ja Lake Mungo (2008). Aasialaisissa elokuvissa tätä näkee paljon enemmän kun Amerikkalaisissa, suomalaisista elokuvista mainittakoon Sauna (2008). Lopuksi vielä Insidious (2010) elokuvasta kyseiseen kategoriaan kuuluva kohtaus.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti