19.8.2012

From Beyond (1986)Ohjaus: Stuart Gordon
Pääosissa: Jeffrey CombsBarbara CramptonTed Sorel

Tälläkertaa arvostelussa vaihteeksi Lovecraftin satuun perustuva tekele From Beyond. Tälläkertaa en voi arvostella kuinka hyvin elokuva seuraa alkuperäistä tarinaa, koska en ole sitä lukenut....surkeaa taustatyötä eikö vain?

Elokuvan on ohjannut muistakin Lovecraft filmauksista tuttu Stuart Gordon (ReAnimator) ja tämän takia elokuvaa myös tähdittää aina niin (pelottavalla tavalla) huvittava Jeffrey Combs(ReAnimator, the Dunwich Horror).

Tarina menee jotakuinkin näin, tyypillinen hullu tiedemies Dr. Edward Pretorius (Ted Sorel) avustajansa Crawford Tillinghast (Jeffrey Combs) kanssa luon laitteen joka stimuloi aivojen käpyrauhasta ja sen kautta ns. kuudennetta aistia/kolmatta silmää. Tämä vuorostaan pistää ihmiset näkemään..asioita...joita ei normaalisti näe mutta ovat kuitenkin ympärillämme kokoajan. Kun laite on vihdoin toiminnassa aiheuttaa se välittömästi jonkin tulevan maailmaamme ja haukkaavan Pretoriuksen kaalin irti joka luonnolisesti pistää Crawfordin pakenemaan henkensä edestä, myös naapurin ärsyttävä kyttääjämummo soittaa poliisit jotka ottavat Crawfordin kuullusteluun. 


It's running itself!


Alkutekstien jälkeen hyppäämmekin taas näissä tarinoissa jo itsestäänselvyydeksi muodostuneeseen mileisairaalaan jossa Dr. Katherine McMichaels (Barbara Crampton) tulee ottamaan Crawfordin haltuunsa, koska haluaa jostain syystä luoda uudelleen Pretoriuksen kokeen ja tarvitsee tähän Crawfordin apua, mukaan lähtee myös muskelina toimiva Bubba Brownlee (Ken Foree).

Crawford ei luonnolisesti ole innostunut laitteen käynnistämisestä ja haluaisi mieluummin tuhota sen, mutta suostuu kutienkin pitkän suostuttelun jälkeen käynnistämään laitteen ja varoittaa vielä ettei kukaan saa liikkua laitteen ollessa käynnissä tai muuten ne näkevät heidät. Bubba tietysti menee sorkkimaan otuksia ja saakin maksaa siitä saamalla purentajälkiä käteensä, muiden otusten lomassa päähenkilöillemme esiintyy myös edesmennyt Pretorius joka hehkuttaa, että Sen päästäminen tänne ja uhraamalla itsensä oli paras idea minkä oli ikinä saanut. Pienen välikohtauksen jälkeen sankarimme päättävät pitää tauon, mutta seuraavana yönä Katherine päättä mennä sorkkimaan laitetta ja käynnistääsen jälleen jolloin vielä enemmän epämuodostunut Pretorius alkaa käpelöimään tätä samalla Crawford pakenee paikalta ja aikoo sammuttaa laitteen toisella tavalla.


 


Bubba päättää leikkiä sankaria ja alkaa painimaan kellarissa olevan jättiläismadon kanssa mutta epäonnistuu ja mato melkein syö Crawfordin, bubba kuitenkin saa katkaistua virran ja puolikuollut Crawford pelastuu. Pitkän anteeksipyytelyn jälkeen Katherine menee taas sekoilemaan, pukeutuu dominaksi ja yrittää vietellä Bubban mutta tämä ei kuitenkaan mene leikkiin mukaan. Laite menee tällävälin itsestään päälle ja kaikkea hirveää tapahtuu, laitteesta tulevat verenhimoiset hyönteiset syövät Bubban elävältä ja Pretorius herättää Crawfordin käpyrauhasen joka onkin matomainen otus joka työntyy Crawfodin kallosta läpi.

 


Crawford herää ruuminavauspöydältä ja lähtee napostelemaan aivoja jotka eivät kuitenkaan ole aivomadon mielestä tarpeeksi tuoreita joten hän imeskeleee hoitajan aivot. Elokuvan loppukohtaus tapahtuu jälleen Pretoriuksen kartanolla jossa paennut aivopesty Crawford vangitsee Katherinen, Pretorius syö Crawfordin pään ja loppu on perus kauhuelokuva kamaa. Katherine pelastuu mutta on täysin päästään sekaisin kuten Lovecraftin tarinoissa yleensä käy.


TL;DR Arvio Annan leffalle pisteet 4/5, se on tarinaltaan hyvin perinteinen Lovecraft pläjäys, Efektit ja maskeeraus on mainioita ja animaatiota on käytetty vähän ja harkitsevasti. Gordon saa aina Lovecraftin tarinat toteutettua mainiosti enkä ole ikinä tylsistynyt hänen tekemiensä elokuvien parissa. 2 kommenttia:

  1. Voisipa taas katsastaa joku päivä. Tähän (tai Gordonin Lovecraft-filmatisointeihin yleensäkään) en tule kyllästyneeksi luultavasti ikinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän ne aina jaksaa viihdyttää, Jos Lovecraft ja Jeffrey Combs kiinostaa niin tuo Dunwich Horror kannattaa katsoa

      Poista