12.8.2012

Dagon (2001)H.P Lovecraftin Varjo Innsmouthin Yllä (Shadow over Innsmouth) novelliin perustuva elokuva on varmaan kaikista Lovecraftin tarinoihin perustuvista tekeleistä se tunnetuin ja syystäkin sillä se seuraa alkuperäistä tarinaa kiitettävän hyvin, toki päähenkilö on eri jne jne. Toki muitakin yhtähyvin tarinoita seuraavia elokuvia on, mainittakoon H.P Lovecraft Historical Societyn rahoittamat Call of Cthulhu ja Whisperer in the Darkness jotka varmasti molemmat käyn vielä läpi jossainvaiheessa.

Elokuva alkaa kun päähenkilömme, kynäniska Paul Marsh (Ezra Godden), hänen emäntänsä Barbara ja ystävät Vicki ja Howard ovat lomailemassa jossain Espanjan rannikolla sijaitsevan pikkukylän liepeillä. Paul uneksii sukeltelevansa meressä ja löytää suuren outoa symbolia muistuttavan tunnelin ja sitä hetken tutkittuaan saa melkoisen pelästyksen kun huomaa oudon merenneidon tutkailevan häntä, neito on luonnollisesti puolialasti ja haluaa antaa sankarillemme suudelman mutta vilauttaakin ilkeän näköistä purukalustoaan ja siinä samassa Paul herää märästä unestaan...heh heh.Barbara alkaa heti luennoimaan, että Paul tekee liikaa töitä vaikka onkin lomalla ja päättää heittää tämän läppärin joka sisältää tärkeitä työtiedostoja yli laidan, luonnolisesti Paul vaan katselee vierestä tuskin sanomatta mitään. Lomailiat huomaavat kylästä kuuluvan oudon laulun/manaamisen ja kuinkasollakkaan aurinkoinen lomapäivä muuttuu minuuteissa myrskyksi, vene ajautuu karille ja Vicki loukkaantuu pahasti. Paul ja Barbara lähtevät kumiveneellä kylään hakemaan apua ja sillävälin meren syvyyksistä nousee jotain joka luultavasti ahmaisee Howardin ja Vickin suihinsa sillä heistä jäi jäljelle vain veriset pyyhkeet.

Kumiveneessä Barbara saa kuningasidean heittää perämoottorin pois ja soutaa kylälle. Kylä vaikuttaa heti autiolta ja pari hakeutuu kirkolle jonka ovessa Paul näkee saman symbolin kun unessansa, oveen koputettua manaaminen lakkaa ja paria tervehtii räpyläkätinen pappi joka ehdottaa, että Paul lähtee vähintäänkin hämäriltä vaikuttavien kalastijen kanssa selvittämään miten ystävänsä voi ja Barbara jää hänen kanssaan odottamaan poliisia. Luonnolisesti pappi kätyreineen vangitsee Barbaran ja Paul palaa veneeltä surullisten uutisten kanssa. Pappi ohjaa Paulin kylän hotellille jossa hänelle annetaan rämäinen huone joka näyttää kuin kauhuelokuvasta..ainiin..

Pian Paul taas uneksii merenneidostaan ja herää kun kylän iljettävät asukit sekoilevat kadulla ja lähtevät Paulin perään, ketterästi ja ammattitaidolla Paul vaihtaa huoneen ovien lukot linkkuveitsellään ja onnistuu pakenemaan viereiseen varastorakennukseen. Varasto sisältää kylän edellisten uhrien jäänteitä joiden lomassa on Howard ja Vicki tai mitä heistä on jäljellä. Paulin onneksi kyläläiset ovat täysin idiootteja ja hän onnistuu sytyttämään varaston tuleen ja pakenemaan etuovesta...noh seuraavaksi Paul törmää kylän ainoaan asukkiin joka on vielä ihminen, Ezequiel vanha juoppo joka kieltäytyi liittymästä kylän kulttiin.Ezequiel kertoo Paulille kylän huonosta kalatuurista jonka seurauksena kyläläiset päättivät vaihtaa uskontoaan mystisen mereltä tulleen muukalaisen palvomaan merijumalaan Dagoniin joka palkkioksi antoi kylälle kalaa ja kultaa, vastineeksi se vaati ihmisuhrauksia joista ensimmäinen oli Ezequielin äiti.

Paul ei luonnolisesti usko pummin juopuneita horinota mutta huomaa pian että kyläläiset ovat muuttuneet kalamaisiksi otuksiksi, juoppo (en jaksa aina kirjottaa nimeä) uhraa itsensä jotta Paul saa varastettua auton, joka tietysti menee piloille koska tosisin kuin elokuvissa yleensä hän ei tiedä mitään auton tiirikoimisesta, Paul pakenee kultin päämajaan jossa tapaa unistaan tutun neidon (jolla on aina sama mielipuolinen ilme), neito osoittautuu kultin papittareksi mutta haluaa Paulin elävänä koska tarvitsee tätä kultin pakanallisiin rituaaleihin. Neito on heti valmis alkamaan vehtailla paulin kanssa mutta tämän yllätykseksi neidon jalat ovatkin lonkerot.Pahoittelut..aloin selittämään tarinaa liian yksityiskohtaisesti enkä aijo spoilata enempää joten supistan lopun.

Paul jää kiinni, löytää Barbaran, Vickin ja Ezequielin jotka kultti uhraa Dagonille. Barbara on viimeinen onnekas joka päätyy Dagonin välipalaksi, tästä raivostuneena Paul valelee itsensä bensalla ja sytyttää itsensä tuleen ja vie papittaren mukanaan liekeissä merenpohjaan...hän ei kuitenkaan kuole vaan huomaa hengittävänsä vedenalla, papitar vie Paulin ensimmäisessä unessaan löytämäänsä luolaan joka on portti uponneeseen kaupunkiin R'lyehiin.TL;DR tässä arvio
Kuten jo alussa mainitsin, elokuva seuraa todella hyvin Lovecraftin alkuperäistä tarinaa, näyttely on keskitasoa kuten kauhuelokuvissa yleensä ja maskeeraus on mielenkiintoista. Pettymyksen tuotti lopussa ilmestyvä Dagon itse joka oli täysin CGI animoitu, tosin jättimäistä kalajumalahirviötä on varmasti vaikea muuten luoda.

Suosittelen lämpimästi kaikille varsinkin jos Lovecraft kiinnostaa tai kuten allekirjoittaja kärsit uimiskammosta. Annan elokuvalle neljä tähteä viidestä sen hyvästä yrityksestä seurata tarinaa.

Ensikerralla jatkan Lovecraft meininkiä Whisperer in the Darkness:lla


2 kommenttia:

  1. Hyvä arvostelu! Ja blogi näyttää muutenkin hyvältä, toivottavasti tulee lisää vastaavaa settiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän, ja varmasti tulee yritän ainakin pari kertaa viikossa päivittää

      Poista