16.8.2012

Dead Silence (2007)




Ohjaaja: James Wan
Pääosissa:Ryan KwantenAmber VallettaDonnie Wahlberg


Tälläkertaa arvostelussa taas jotain vähän tuoreempaa, eli Saw-elokuvien tekijöiltä tuleva Dead Silence.

Elokuva alkaa kuten yleensäkkin onnellisissa ja ns normaaleissa olosuhteissa kun päähenkilömme Jamie Ashen (Ryan Kwanten) leikkii putkimiestä vaimonsa Lisan katsellessa. Tästä olotilasta ei kauaa ehditä nauttimaan kun ovikello soi ja oven takana on vain suuri nimetöön laatikko jonka sisältä löytyy käsinukke Billy josta Lisalle tuleekin heti mieleen lapsuudessa kuulemansa tarina Mary Shaw nimisestä rouvasta jolla oli lasten sijaan kattava kokoelma nukkeja...voitteko jo arvata mihin ollaan menossa? Jamie lähtee ruuanhaku reissulle ja palattuaan löytää Lisan vääristyneen ruumiin sängyltä.



 


Seuraavaksi tapaammekin pahasti parranajosta pakkomielteisen dekkari Liptonin (Donnie Wahlberg) joka ei perinteisen kauhuelokuvan tapaan usko sanaakaan Jamien tainasta. Lipton hieroo lisää suolaa haavoihin ja kertoo miten Lisan ruumiilta puuttui kieli jne jne mutta päästää Jamien menemään. Palattuaan kotiin Jamie huomaa nukkelaatikon kannessa nimen Mary Shaw ja Raven's Fair joka, yllätys yllätys on Jamien lapsuuden kotikylä, joten hän nappaa Billyn mukaan ja lähtee huristelemaan. Kylä on luonnolisesti melkein autio (tämä tuntuu olevan jatkuva ilmiö arvostelemissani leffoissa) ja Jamie menee vanhempiensa kartanolle. 

Jos ei kuollut vaimo ollut tarpeeksi paha niin Jamiellä on myös ongelmia pyörätuolissa hengaavan isänsä ja tämän uuden vaimon kanssa, tämä johtuen siitä, että isä oli syyn Jamien äidin itsemurhaan aikoja sitten.  Jamie lähtee järjestelemään Lisan hautajaisia ja siinä samalla törmää ensimmäistä kertaa Mary Shaw:han itseensä unessaan. Myös Lisan hautajaisia hoitava Henry tuntuu tietävän jotain asiasta. 



Hautajaisten jälkeen Henryn dementoitunut vaimo näyttää Jamielle Mary Shawn haudan jonka ympärille on haudattu myös tämän nuket, yksi hauta on kuitenkin tyhjä ja Jamie lähtee yöllä palauttamaan Billy-nukkea haudan lepoon. Jokin kuitenkin pysäyttää operaation ja Jamie pakenee Billyn kanssa takaisin motellille jossa heitä odottaa vittuileva Lipton joka päättää lähteä Jamien turvaksi. Seuraavana päivänä Henry kertoo Jamielle totuuden Mary Shawsta joka oli Henryn lapsuudessa vatsastapuhuja ja toimi Raven's Fairissa olevassa suuressa teatterissa pääesiintyjänä. Mary kuitenkin kuoli pian tämänjälkeen ja hänen viimeinen toivomus oli tulla haudatuksi nukkejensa kanssa ja olla nukke itse, tämän toivomuksen toteutti Henryn isä joka hoiti hautaustoimistoa ennen Henryä. 

Noniin lapsukaiset, nukkumaan
Jamie päättää lähteä vanhalle teatterille etsimään vastauksia ja läytää Maryn vanhan päiväkirjan josta selviää että tämä yritti tehdä "täydellistä nukkea" samaan aikaan Maryn kummitus listii Henryn, Jamien isä myös päättää valoittaa tarinaa kertomalla, että tämän eno katosi lapsena ja Mary Shaw oli ainoa epäilty joten kyläläiset päättivät ottaa lain omiin käsiinsä ja listiä vanhan eukon. Jamie lähtee Liptonin kanssa teatterille viimeistelemään minkä kyläläiset aloitti ja kauhukseen huomaavat, etää kaikki Maryn nuket ovat nätisti laitettuina lasikaappiin ja toimivat ns porttina Maryn kummitukselle, nukkejen lomassa on myös Jamien iso-enon muumioitunut ruumis josta Mary oli selvästi yrittänyt väsätä sitä täydellistä nukkea. Jaimie polttaa nuket ja pakomatkalla Lipton joutuu Maryn uhriksi. Takaisin kylällä Jaimie löytää Henryn ruumiin ja tämän dementoituneen vaimon itkemässä joka kertoo, että Jamien isä vei Billy-nuken.

Elokuva päättyy Saw-maiseen järkyttävään loppukäänteeseen jonka kyllä huomaa jo kilometrien päästä. 


TL;DR Arvio


Leffa ei ehkä ole läheskään niin hyvä kuin Saw:it mutta siitä kyllä huomaa, että se on samoilta tekijöiltä. Itse allekirjoittanut kokee kaikenmalliset nuket karmaisevina ja siksi antaa tälle leffalle arvosanan 3/5. Elokuva kävi välillä hieman tylsäksi kun Jaimie palloili ympäri kylää, mutta loppukäänne piristi mukavasti.

Suosittelen katsomaan tämän jos nuket pelottavat ja pidit Saw:eista. Ensikerralla taas Lovecraftin tarinasta tehty leffa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti