Sivut

24.8.2012

The Blob (1988)



Ohjaus: Chuck Russell
Pääosissa: Shawnee SmithDonovan LeitchKevin Dillon 




Tälläkertaa arvostelussa remake saman nimisestä elokuvasta 1958 vuodelta.

Coloradon Arborvillen asukit elävät normaalia elämää odotellen laskettelu turisteja kunnes taivaalta putoaa punaista mönjää sisältävä meteoriitti. Ei mene viittä minuuttia kun mönjä vaatii ensimmäisen uhrinsa, nimettömän pummin, välikohtauksena lukion jenkkifutis tiimiin kuuluva Paul (Donovan Leitch) tyttöystävänsä Megin (Shawnee Smith) kanssa törmäävät kyseiseen pummiin autollaan ja epäilevät paikalla ollutta Brian Flaggiä (Kevin Dillon) pummin vaivoista. Nuoriso vie pummin sairaalaan jossa mönjä kerkeää sulattamaan pummin ja Paulin samalla kasvaen.

 

Toisin kuin kauhuelokuvissa yleensä, Arborvillen sheriffi tuntuu olevan pätevä kaveri ja alkaa heti tutkimaan tapausta. Korrosiivinen avaruusmönjä on erittäin nopea ja vaatii seuraavat uhrinsa, Paulin perverssi ystävän ja tämän hoidon, nostan hattua kaverille koska oli virittänyt autonsa takaluukun viinakaapiksi. Kylän sheriffi epäilee luonnolisesti häirikkö Flaggia kuolemista muttei voi todistaa tämän syyllisyyttä.

Meg pyytää Flaggiltä apua Paulin kuoleman selvittämisessä, tätä ei kuitenkaan kiinnosta neidon pyytely ennekuin avaruusmönjä tekee fyysisesti mahdottoman ja imaisee kahvilan työntekijän tukkeutuneen viemärin läpi, nuoriso piiloutuu kahvilan kylmiöön kun mönjä ahmii kahvion myyjän ja kylän sheriffin. Ei mene kauaa kunnes Hallituksen tiedemiehet lähetetään paikalle hazmat-pukuineen pyydystämään mönjän,eräs tiedemies kertoo Flaggille ja Megille, että samankaltainen mönjä/bakteeri tappoi dinosaurukset aikoinaan. Kylä on karantteenissa ja kukaan ei pääse sisään tai ulos joka tarkoittaa, että mönjä lahtaa lisää porukkaa ja kasvaa massiiviseksi.


  

Flagg saa selville, että mönjää kuljettanut meteoriitti olikin hallituksen satelliitti ja tiedemiehet aikovat käyttää mönjää biologisena aseena ja lähtee sotilaat kintereellään varoittamaan kyläläisiä. Meg pikkuveljensä kanssa johdattavat mönjän kylän viemäreihin, Flagg yrittää pelastaa Megin, mutta tiedemiehet sulkevat heidät viemäriin mönjän kanssa. Flaggin nopean älyn ja ylitehokkaan kertasinkon ansiosta he kuitenkin pelastuvat tästä syntyy varasheriffin, Flaggin ja tiedemiesten välinen stand off ja Flagg kertoo heille mönjän alkuperästä, loput tiedemiehet päättävät yrittää räjäyttää mönjän palasiksi parin granaatin ja huonon one linerin avulla mutta epäonnistuvat ja maksavat siitä hengellään.

Nyt mönjä on jälleen vapaana kylän teillä ja Meg huomaa vaahtosammutinta käyttäen, että se ei kestä kylmyyttä. Flagg löytää jostain vanhanmiiton lumikone rekan jonka sankarit räjäyttävät jäädyttäen mönjän. Elokuva päättyy oksettavan hollywoodmaisesti jatko-osaa lupaillen.



TL;DR Arvio


En voi verrata tätä uudelleenfilmatisointia 58 vuoden teokseen koska en ole sitä nähnyt mutta ei tämä elokuva huonoimmasta päästä ollut. Mönjän syömien ihmisten kivulias kuolema oli erittäin hienosti tehty ja itse olentokin oli suurimmaksiosaksi vanhalla taktiikalla tehty ja muistutti hieman 80-90 luvuila olleita avaruusmönjä leluja joihin moni lapsi tukehtui. 

Hyvää elokuvassa oli jälleen erikoisefektit ja old school stunttikohtaukset joissa ei turvakaapeleita käytetty

Huonoa oli juonen ennalta arvattavuus, tiesin heti kun tiedemiehet ilmestyivät että kyseessä oli hallituksen peite operaatio. Nostan kyllä hattua Flaggille, always question the Man!




1 kommentti:

  1. Miettien elokuvan ideaa, on tästä saatu yllättävän vakavasti toimiva kauhutarina ja jos tekniseltä kannalta miettii, niin kyseessä on erikoisefektien kannalta osoitus erittäin hyvästä mielikuvituksesta, sillä hyytelösulamiset ovat todella onnistuneesti tehtyjä.

    Pidän kovasti.

    VastaaPoista